SeptemberFestival 2019

Het SeptemberFestival 2019 van De School van Gaasbeek biedt in haar zesde editie nog maar eens een gebald, divers en ongewoon programma aan. Met op de affiche zowel nieuw talent als ervaren meesters, uit verschillende disciplines.

Op vrijdagavond ervaring en geroemde kunde, op zaterdag een overvloed aan aanstormende talenten en zondag blijft naar goede gewoonte ‘PoëzieZondag’. Zij zullen samen tijdens het driedaagse festival deze historische plek laten bruisen als vanouds.

Het vroegere dorpsschooltje, dorpsplein, weiden rondom, zolders rond het plein, boomgaarden zijn de speelplekken.

KOOP JE TICKETS HIER

 

Vrijdag 6 september

  • 20.00 ‘Een avond met Dirk Roofthooft, een ongewone, bijzondere, briljante acteur. Dirk Roofthooft leest, exclusief voor Gaasbeek, stukken uit zijn haast oeverloos repertoire en enkele van zijn lievelingsteksten.


Zaterdag 7 september

Een indrukwekkende rij jonge talenten presenteren.

De School van Gaasbeek is in eerste plaats een plek waar kunstenaars van over de hele wereld resideren om aan hun nieuwe creaties te werken. De School van Gaasbeek is een platform voor creatie en residentie, gelegen in de groene rand rond Brussel. Het hele jaar door passeren er kunstenaars uit binnen- en buitenland, om er in alle rust te werken aan hun project. We grijpen het SeptemberFestival graag aan om onze residenten uit te nodigen het resultaat van hun arbeid te presenteren.

Tussen 14.00 en 21.00 presenteren een indrukwekkende rij jonge talenten, de residenten van ‘De School van Gaasbeek’ fragmenten uit het werk dat ze in Gaasbeek ontwikkelden.

  • 14.00 Simon Van Schuylenbergh met Anna Franziska Jäger, Nathan Ooms VERPLAATST NAAR 21.00
  • 15.00 Anthony Van Gog, Lypemania met Princess Isatu Hassan Bangura, Luka Kluskens, Marthe Koning
  • 16.00 Eeva Juutinen, Readymade for capitalism
  • 17.00 Olivier Herter, Michaël, of Trias Poëtica
  • 18.00 Samah Hijawi, Godefroid: De Bastard Son van Antara Bin¬Shaddad
  • 19.00 Stephanie Van Aken, Rough Magic
  • 20.00 Cassiel Gaube, FARMER TRAIN SWIRL – ETUDE
  • 21.00 Nathan Ooms en Anna Franziska Jäger, Some things last a long time VERVANGEN DOOR Simon Van Schuylenbergh, nemosquitopas 1
    (NathanAnnaFranziskaSimon) met Anna Franziska Jäger, Nathan Ooms

Het zijn korte stukken, fragmenten, voorstellingen … na elkaar. Als toeschouwer pik je met je dagkaart één of liefst meerdere presentaties mee.

Simon Van Schuylenbergh (B)

Simon Van Schuylenbergh studeerde in 2017 af aan de opleiding Drama van KASK School of Arts in Gent. Daar zeiden ze het volgende: “Zijn werkvorm is die van het atelier, niet als fysieke plek, maar als een proces van voortdurende creatie waarin de eigen praktijk in een blijvende staat van worden is. Voorstellingen hebben een grote tussentijdsheid en deze tussentijdsheid definieert zijn kunstenaarschap. Hij werkte in Gaasbeek samen met Anna Franziska Jäger en Nathan Ooms.

Anna Franziska Jäger en Nathan Ooms (B)

Anna Franziska Jäger en Nathan Ooms studeerden samen af aan de opleiding Drama van KASK School of Arts in Gent. Ze staan voor het tweede jaar op rij op het SeptemberFestival. Vorig jaar met As a matter of fiction, een theatervoorstelling over de bindende kracht van fictie, dit jaar spelen ze hun afstudeervoorstelling Some things last a long time. In deze voorstelling zoekt het duo naar verhouding ten aanzien van het omnipresente ecologische discours en welke rol theater hierbij kan spelen.

Anthony Van Gog (NL)

Anthony van Gog studeert in 2019 af als performancekunstenaar aan de Toneelacademie van Maastricht. Zijn werk karakteriseert zich als een verontrustende spanning tussen melancholie en een fysieke intimiteit. Hij werkte dit jaar in Gaasbeek aan Lypemania, een surrealistische performance waarin de machinerie van de stem en de mogelijkheden van het lichaam tot zijn extremen worden gevoerd.

Eeva Juutinen (FI)

Eeva Juutinen studeerde choreografie en dans in Londen en Brussel. Op dit ogenblik heeft ze zich in Finland gevestigd. Ze is gefascineerd door schrijven en taal als onderdeel van de performance en het choreografische proces. Daarnaast beoefent ze ook reiki. Ze werkte in Gaasbeek aan een solo waarin ze de uitdrukkingsvormen en het denken van een vrouw onderzocht, door middel van tekst en beweging.

Olivier Herter (NL)

Olivier M. Herter studeert aan de Toneelacademie Maastricht. Zijn werk kenmerkt zich als een lyrisch-filosofisch onderzoek naar het woord en naar het spreken, naar de rol van de spreker en de toehoorder. Dit onderzoek resulteert in werk dat beweegt langs het poëtische en het theatrale, in een poging te spreken, werkelijk te spreken, in het vergeefse streven naar begrip. Onder de naam van de door hem geschapen dichter, heteroniem Michaël Schulz le Fèvre, schrijft en speelt Herter zijn teksten.


Samah Hijawi (JO)

Kunstenares Samah Hijawi is op dit ogenblik bezig met een doctoraat binnen de kunstpraktijk aan de ULB en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel. In haar multimediaal werk onderzoekt ze de wijze waarop de geschiedenis van Palestina wordt gepresenteerd in kunstwerken. Er werd reeds werk van haar getoond in het MoMa in New York en de Hayward Gallery in Londen.

Stephanie Van Aken (B)

Stephanie Van Aken is actief als danseres en dansdocente. Ze studeerde af met een diploma in dans en performance aan de Salzburg Experimental Academy of Dance en een masterdiploma in Theaterwetenschappen aan de Universiteit Gent. Als danseres was ze reeds te zien in het werk van choreografen als Maya M. Carroll, Nelle Hens, Matej Kejzar, Renan Martins, Yuriko Suzuki en Anton Lachky. Als dansdocente verdiept ze zich in bewegingsonderzoek, improvisatie en bodywork.

Cassiel Gaube (FR)

Cassiel Gaube is een danser en choreograaf die in 2016 afstudeerde aan P.A.R.T.S. Hij woont en werkt in Brussel en Parijs. De laatste jaren legde hij zich toe op het leren en beoefenen van house dance. Momenteel maakt hij creaties op het snijvlak tussen hedendaagse dans, hiphop en clubbing. Hij ziet zijn creaties als het resultaat van een gevoelig heen en weer bewegen door dit veerkrachtige ecosysteem van praktijken, van experimenteren met de erin aanwezige vormen en van het verbeelden van nieuwe vormen.

Op zaterdag 7 september om 15.00 optreden van De koninklijke Harmonie Sint-Cecilia van Sint-Martens-Lennik ook wel gekend onder de naam “t Beste Muziek van Sintemettes” op het Gaasbeeks dorpsplein.

De wekelijkse Boerenmarkt vanaf 15.00 op datzelfde dorpsplein zet streekproducten in de kijker tijdens hun jaarlijkse feestmarkt.


Zondag 8 september

‘PoëzieZondag’
Plaats voor poëzie tijdens de het SeptemberFestival van De School van Gaasbeek. In de intimiteit van Gaasbeek geven dichters inkijk in gekend én ongepubliceerd werk. Ook dit jaar, door de generaties heen, grote namen. Een programma samengesteld door Sigrid Bousset.

Op Gaasbeekse zolders, in tuin en boomgaard

  • 15.00 Alicja Gescinska, Xavier Roelens, Delphine Lecompte.
  • 16.00 Anne Provoost, Paul Demets, Hosheng Ossi

Op de speelplaats van de vroegere dorpsschool

  • 17.00 Anne Provoost, Alicja Gescinska, Xavier Roelens, Paul Demets, Hosheng Ossi en Delphine Lecompte.


Anne Provoost (°1964)

Is bij het grote publiek vooral gekend met haar romans en essays voor jeugd en volwassenen. Met Vallen (1994),  De Arkvaarders (2001) of In de zon kijken (2007) werd ze meermaals bekroond en vertaald. Net als in haar romans gaat zij in haar essays op zoek naar de voor het volwassen oog onzichtbare grenzen tussen literatuur en jeugdliteratuur. Anne Provoost schrijft in alle stilte ook poëzie, en geeft ons in Gaasbeek een poëzieprimeur.


Alicja Gescinska (°1981)

Is een toonaangevende Belgisch-Poolse filosofe en schrijfster van werken waarin zij vanuit verschillende invalshoeken op zoek gaat naar de essentie van het begrip vrijheid. Voor haar debuutroman Een Soort van Liefde ontving zij in 2017 de debuutprijs. Vorig jaar publiceerde ze het essay Thuis in muziek. Een oefening in menselijkheid. Het is nu ongeduldig wachten op haar boek over politiek Intussen komen mensen om, dat binnenkort verschijnt. Gescinska: “Zowel op persoonlijk als op filosofisch vlak ben ik steeds onderweg, altijd zoekend, nergens thuis.” Maar binnenkort houdt zij poëtisch halt in Gaasbeek.


Xavier Roelens (°1976)

Zijn jongste dichtbundel Onze Kinderjaren is een compilatie van 77 gedichten die allen voortvloeiden uit de vroegste herinnering van verschillende mensen. Het resultaat is tegelijkertijd een emotioneel en speels werk, waarmee hij genomineerd werd voor De Grote Poëzieprijs. Van zijn hand zijn ook Er is een Spookrijder Gesignaleerd (2007) en Stormen, Olievlekken, Motetten (2012), een ecologisch getinte dichtbundel die de mens met zijn neus op de afvalfeiten drukt. Wanneer Xavier Roelens in zijn pen kruipt, mag je je klaarmaken voor de confrontatie: fris en speels gebracht, maar daarom niet minder serieus.


Paul Demets (°1966)

Paul Demets is helemaal thuis in de Nederlandstalige literaire wereld. Naast het schrijven van zijn eigen poëzie, is hij ook poëzierecensent voor De Morgen, Awater, Poëziekrant en Ons Erfdeel, en werkt hij aan de biografie van de Vlaamse dichter Paul Snoek. Zijn poëziedebuut De Papegaaienziekte leverde hem een nominatie voor de C. Buddingh ’prijs op en de prijs van de provincie Oost-Vlaanderen. Voor De Bloedplek (2011) ontving hij De Herman De Coninckprijs. In zijn meest recente bundel De klaverknoop gaat hij op zoek naar de mens. Sinds 2016 is hij de plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen.


Delphine Lecompte (°1978)

Debuteerde in het Engels met de roman Kittens in the Boiler (2004), daarna schakelde ze over op haar moedertaal. Voor haar eerste bundel De Dieren in Mij (2010) ontving ze de C. Buddingh’prijs en de Prijs van de provincie West-Vlaanderen. Lecompte deelt haar levendige en oprechte fantasie via haar gedichten met de wereld. Met The best of Delphine Ledompte (2018) selecteerde ze zelf 105 greatest hits uit haar inmiddels rijke oeuvre. We kijken in spanning uit naar de nieuwste, Vrolijke verwoesting, van deze tomeloze en onbevreesde dichteres. In Gaasbeek leest ze er in primeur uit voor.


Hosheng Ossi

Hosheng Ossi, Oostendenaar, is een Koerdisch-Syrisch schrijver, dichter en journalist. Zijn vakgebied in de journalistiek betreft onderzoek naar Koerdische en Turkse aangelegenheden: in het verleden werkte hij onder meer voor ROJ TV en Sorgul. Zijn eigen werk schrijft hij in het Arabisch en Koerdisch. Zijn roman ‘Het Juk van de Zekerheid‘ werd in 2017 bekroond met de Katara-prijs voor Arabische fictie. Hij publiceerde daarnaast al zeven (!) poëziebundels. Ossi zal optreden op onze poëzienamiddag!

Poëziecentrum en PEN Vlaanderen zijn  partner van het gebeuren.

Ticket per dag: €15,00
Voor de drie dagen FestivalPas: €35,00

Als je De School van Gaasbeek een extra steun wil geven schaf dan een SeptemberKaart aan: €50


KOOP JE TICKETS
 HIER


Met dank aan de Vrienden van de School van Gaasbeek, de Boerenmarkt, de Vlaamse Gemeenschap, DEE lights, De Orde van den Prince- Pajottenland, voor hun steun aan de openingsavond en de Marnixring Land van Gaasbeek voor hun steun aan de PoëzieZondag., het Poeziëcentrum, de Gemeente Lennik