Programma 2024

WinterGloed2024 op 12, 13 en 14 december

Na het hartverwarmende succes van de eerste editie van WinterGloed vorig jaar brengt De School van Gaasbeek samen met het Kasteel van Gaasbeek in een nieuwe editie een klein maar gezellig programma. Op 12, 13 en 14 december kan je in de Ridderzaal van het kasteel terecht voor muziek, dans en vertellingen.

Op donderdag, 12 december 2024 om 19.00Concert / ICTUS – Eva Reiter & Tom Pauwels met IDYLLE DRAMATIQUE 

(c) ICTUS

In dit programma brengen muzikanten Eva Reiter en Tom Pauwels werk van de Franse componist Marin Marais, gespeeld op viola da gamba en elektrische gitaar. 

Marais (1656-1728) debuteerde als hofcomponist in 1686. Zijn opera ‘Idylle dramatique’ werd in Versailles met zo’n groot succes onthaald dat de kroonprins om een herhaling vroeg. Helaas ging de muziek in de loop van de geschiedenis verloren. Burkhard Stangl (°1960), een van de meest originele gitaristen, componisten en improvisatoren binnen de experimentele en elektronische muziek, levert 340 jaar later een subtiele commentaar op de muziek van Marin Marais. Zijn hypothese: als Marais de elektrische gitaar had gekend, zou hij de klankmogelijkheden ervan waarschijnlijk omarmd hebben. Zo verweeft Stangl het verleden op een natuurlijke manier in muziek van vandaag. De kieren van de geschiedenis openen zich en het is niet meer duidelijk wat – of wie – er eerst was. En zo staat de tijd even stil…

Op vrijdag, 13 december 2024 om 19.00 Dans in de Ridderzaal

(c) Cassiel Gaube

In een eerste deel van de avond dansen PARTS studenten Elsa Goldstein en Laura Murariu ‘Violin Phase’. Een choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker uit 1982, een deel van ‘Fase Four movements to the music of Steve Reich’. De studenten werkten, onder leiding van Laura-Maria Poletti, op de onderliggende choreografische principes om opnieuw te creëren en persoonlijke transformaties aan te brengen. De choreografie ‘Fase’ behoort inmiddels wereldwijd tot de hoogtepunten van de hedendaagse dans.

In het tweede deel brengt Cassiel Gaube, resident van de School van Gaasbeek, een fragment uit zijn nieuwe solo Moteur: ‘In deze nieuwe solo werp ik een nieuwe blik op de verschillende technieken die mijn begrip van dans hebben gevoed en gevormd: allereerst het ballet als belangrijk aanknopingspunt in de geschiedenis van de westerse dans, maar ook postmoderne en hedendaagse technieken, house dance en afro- sociale dansen. Waar liggen hun onderlinge overeenkomsten? En hoe verkennen deze technieken de kinesthetische mogelijkheden van het menselijk lichaam?’

Tijdens het SeptemberFestival2024 verraste Gaube het publiek in Gaasbeek met een fragment uit zijn solo, als toemaatje bij het festival. Hij kon toen rekenen op erg enthousiaste reacties. En dat zal tijdens WinterGloed niet anders zijn…

Op zaterdag, 14 december 2024 om 16.30 – Gaasbeekse Vertellingen  door en van  Sarah De Grauwe

(c) Sarah De Grauwe

In 2025 verschijnt het boek Gaasbeekse Vertellingen van Sarah De Grauwe. Het is een verrassende bundel van kortverhalen die 800 jaar geschiedenis van het Kasteel van Gaasbeek samenbrengt. Hertogen, ridders, graven, markiezen en markiezinnen – en zelfs een sultan -passeren de revue. Aan de hand van brieven, dagboeken, ooggetuigenverslagen, juridische stukken en uniek beeldmateriaal reconstrueert Sarah De Grauwe de vele historische omwentelingen en geeft ze de markante kasteelbewoners een gezicht en stem. Dit werk houdt daarom het midden tussen historisch onderzoek en fictie, een raamvertelling zoals we het kennen van de Decamerone en de Canterbury Tales.

Voor het boek zelfs maar verschijnt, kan je in primeur kennismaken met vier verhalen. De auteur komt naar Gaasbeek en leest zelf voor. Duik mee in het verleden en luister naar vier ontroerende en meeslepende vertellingen over figuren die de geschiedenis van het Kasteel van Gaasbeek kleurden.

Alle verdere info & tickets op https://www.kasteelvangaasbeek.be/nl/present/wintergloed2024


Na een feestelijke tiende editie van het SeptemberFestival kondigt er zich een boeiend najaar aan in De School van Gaasbeek. Het houdt niet op, er komen nog twee festivals ‘Festival van de Verbeelding’ en ‘Wintergloed2024’.

Vorig jaar organiseerde Zonnelied de ‘week van de verbeelding’. Het Kasteel van Gaasbeek, Natuur & Bos en De School van Gaasbeek werkten mee. Dat is in 2024 niet anders, het wordt nu een ‘Festival van de verbeelding’ van 26 oktober tot en met 3 november 2024.


Dit jaar wordt het programma uitgebreid en kan je 9 dagen lang in het Kasteel van Gaasbeek, de School van Gaasbeek en het Kasteel van Groenenberg terecht voor tal van fantasievolle en verrijkende activiteiten. Een ding is zeker, het wordt geen saaie bedoening.

Zonnelied is een dienstverleningscentrum voor volwassenen met een beperking actief in West-Brabant en Brussel. In hun werking zetten ze sterk in op artistieke creatie.

Info: https://www.zonneliedvzw.be/nieuws/festival-week-van-de-verbeelding/


Op 29 oktober om 20 uur gaat Anna Luyten in gesprek met Wouter Davidts (UGent)

In het Festival van de Verbeelding’ is er ook ‘een ART TALK  over De Zonneliedcollectie en KB45. 

Anna Luyten praat met Wouter Davidts (UGent)

De Zonneliedcollectie bestaat uit beeldend werk van kunstenaars die actief zijn of waren in een van de ateliers van Zonnelied VZW in Roosdaal, Eizeringen, Opwijk, Tollembeek of Brussel. Hoewel het werk van kunstenaars met een beperking in de wereld van de hedendaagse kunst breed wordt erkend en gewaardeerd, worden hun creaties zelden tentoongesteld binnen het reguliere circuit. Ook bij verkopen worden deze werken vaak als een aparte categorie beschouwd.

Zonnelied koesterde lang de wens om de zichtbaarheid van de ateliers en collectie te verhogen, zodat de makers van deze werken een volwaardige plek zouden kunnen innemen in de wereld van de hedendaagse kunst. Om dit te bereiken, was Zonnelied op zoek naar een geschikte plek om hun collectie permanent en op een professionele manier te conserveren en tentoon te stellen.  Op vraag van Zonnelied zette de onderzoeksgroep KB45 (Kunst in België sinds 1945) in 2022 een studie op poten die de VZW moest helpen in hun zoektocht. Met succes: op zondag 17 maart 2023 werd de eerste steen van Kunstenwerkplek De Loods officieel gelegd op de campus ’t Zinneke in Brussel.

Schrijfster, filosofe en journaliste Anna Luyten is resident in De School van Gaasbeek.  Op 29 oktober om 20 uur gaat ze in gesprek met Wouter Davidts (UGent), een van de leden van KB45, een multidisciplinaire onderzoeksgroep aan de UGent binnen de vakgroepen Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen enerzijds, en Architectuur & Stedenbouw anderzijds.

Locatie: Kasteel van Groenenberg, Konijnestraat 172 – 1602 Vlezenbeek
Ticket hier verkrijgbaar: https://www.eventbrite.be/e/art-talk-over-de-zonneliedcollectie-en-kb45-tickets-1044995929957