Missie en presentatie
Info – Het Gebouw – De poort – De organisatie – 10 jaar dSvG – De route
Inderdaad een plek met energie.
Op vraag van de initiatiefnemers van de nieuwe vereniging ‘de School van Gaasbeek’ stelde de gemeente Lennik in de zomer van 2013 het voormalige gemeentehuis en het aanpalend dorpsschooltje in Gaasbeek ter beschikking om er culturele activiteiten te ontwikkelen. De naam zelf ‘platform voor creatie en residentie’ houdt al een heel programma in. In essentie wordt het een werkplek voor kunstenaars met residentiemogelijkheden en een omgeving voor publieke culturele activiteiten.
Een aantal mensen uit de culturele sector zijn de oprichters van de vereniging ‘de School van Gaasbeek’: Hugo De Greef, Stefaan Loeckx, Elke Janssens, Christel Simons, Hugo Vanden Driessche en Karlien Vanhoonacker. Zij zetelen als bestuurder in ‘de School van Gaasbeek’. Inmiddels kwamen er leden bij: Liesbeth Bernolet, Koen De Visscher, Gudrun Heymans, Carl Verstraelen, Johan Limbourg, Wim Durang, Peter Devaddere en Jonas Rutgeerts! En sommigen vertrokken.
De energie die deze ervaren leden willen steken in het ontwikkelen van dit project getuigt van een engagement voor een initiatief dat intussen zijn plaats kon verwerven in de culturele bedrijvigheid.
Inderdaad een plek met energie.
‘De School van Gaasbeek’ is een werkplaats en residentieplek voor kunstenaars. De vereniging startte in 2014. Sinds dan zijn er al heel wat kunstenaars die gebruikt gemaakt hebben van de werkplek. En ‘De School van Gaasbeek’ organiseert jaarlijks haar SeptemberFestival.
Binnen een huidig uiterst dynamisch kunstenlandschap met de uit hun voegen barstende, volgelopen (Brusselse) werkplaatsen voor kunstenaars dient zich een mogelijkheid aan, atypisch binnen het bestaand aanbod en met een zeer eigen kunnen.
Dit is een unieke opportuniteit. Hier kan invulling gegeven worden aan zowel een aantal noden in de kunsten als aan nieuwe mogelijkheden die deze infrastructuur biedt en de plaats waar het zich bevindt. De plek heeft een energie. Gaasbeek kent geen verstedelijking en heeft haar landelijke karakter behouden. Wat nu zorgvuldig bewaakt wordt. Dat is een aantrekkingspool voor kunstenaars. De voordelen van de landelijke omgeving zijn legio, en sinds eeuwen geroemd door kunstenaars en kunstenaars collectieven. Weg van de drukte van de stad, stilte, rust, tijd, onthaasten, Kunst en ecologie is trouwens de nieuwe avant-garde, een eigensoortig samengaan van kunst en maatschappelijke interventie.
De activiteiten in de eerste jaren brachten al heel snel een drukte in de klaslokalen voor diverse werksessies en in de appartementen voor de residenten. Voornamelijk Vlaamse maar ook buitenlandse kunstenaars schoven aan. Kijk naar de lijst onder ‘kunstenaars’ op deze site. Het dorpje, bevolkt met kleurrijke en enthousiaste gasten, werd er haast vrolijker door.
Energie verspil je niet, dat zet je om in schone en goede dingen.
Op de pagina https://www.deschoolvangaasbeek.eu/10-jaar-de-school-van-gaasbeek/ lees je de uitgebreidere presentatie van De School van Gaasbeek.
Contact: : info@deschoolvangaasbeek.eu