WALC

ANNA EN DE VERWANDELINGEN MET KOEN BROUCKE

verwandelen 1 anders maken, veranderen 2 anders worden, veranderen 3 zich bewegen • Duits (ver)wandeln • hetz. als wandelen ‘rustig lopen’, van °wanden ‘gaan, overgaan’

uit https://taaldacht.nl/vergeten-woorden

(c) Stephan Vanfleteren

Evenement van WALC
De School van Gaasbeek
Donkerstraat 32, 1750 Gaasbeek, Belgium
20 OKTOBER 2024 – 5 PM
EEN DIGITAAL CAFÉ met UITZONDERLIJK  LIVE PUBLIEK IN HET VELD (precieze locatie wordt later medegedeeld)

Hij liep jaren in het spoor van vergeten soldaten, ontdekte ‘gewonde landschappen’ en schreef zijn doctoraat in de kunsten ‘Onder de roze duisternis van het slagveld’ (KU Leuven, LUCA School of Arts, Glasgow School of Arts, 2014-2019). Hij is een wandelende, schilderende chroniqueur. Hij volgt de rivier de Maas, sporen, mensen en dingen die onderweg zijn. Deze week opende in het Nederlandse Kampen zijn tentoonstelling Op Drift | Vluchten naar Kampen 1914 – 2024. Het is 110 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog één miljoen Belgen op de vlucht doet slaan naar Nederland. Kampen is een van de plekken waar ze terecht komen. Broucke schildert hun portretten en begint bij het verhaal van zijn overgrootmoeder.

*

Op zondag 20 oktober om 17.00 start de nieuwe internationale reeks ‘Anna en de Verwandelingen’, een vervolg op de succesvolle edities van ‘Anna en de Veldverslagen’. 

Dit keer gaat Anna Luyten in gesprek met historicus, schilder, performer, schrijver, pianist, doctor in de kunsten, verzamelaar en wandelaar Koen Broucke. 

Zijn wandelingen leiden hem naar onverwachte ontmoetingen met geschiedenis en kunst. Voor Broucke is wandelen niet alleen een fysieke activiteit, maar een manier om zich te verbinden met het verleden, de natuur en de verhalen die in landschappen verborgen liggen. Zijn wandelverslagen zijn persoonlijke reisverhalen, maar ook reflecties op tijd, ruimte en de relatie tussen mens en landschap. Zijn unieke observaties nodigen ons uit om anders te kijken.
https://www.koenbroucke.be
https://stedelijkmuseumkampen.nl/cms/index.php/uploaden/verwachte-expo-s/403-vluchten-naar-kampen

(c) Koen Broucke

De reeks ‘ANNA EN DE VERWANDELINGEN’ maakt deel uit van de internationale digitale café’s van ‘Walk listen and Create’, een tweemaandelijkse online bijeenkomst voor creatieven op het gebied van wandelen, schrijven en kunst.  

In Gaasbeek krijgt deze aflevering uitzonderlijk een live versie in ‘het veld’ (precieze locatie volgt later) op zondag 20 oktober om 17u.

Online bijeenkomsten worden gehost via Zoom. Deelnemers ontvangen de conferentielink en het wachtwoord kort voordat het evenement begint. 

https://walklistencreate.org/walkingevent/metamorphoses-on-the-walking-paths-with-koen-broucke

Van januari 2024 tot en met december 2027 is dit digitale luik gefinancierd met de steun van het EU-subsidieprogramma Creatief Europa in het kader van het Europese project WALC (Walking Arts and Local Community) waarvan de School van Gaasbeek deel uitmaakt.